Pamätné dni mesta pokračovali dnes dožinkami a súdom peňazokazcov

08.09.2012 Humenné

Humenné 8. septembra (TASR) - Dožinkovou slávnosťou, verejným súdom falšovateľov peňazí, ako aj ďalším sprievodným programom, pokračovali dnes popoludní v centre Humenného Pamätné dni mesta. Niekoľkodňovou slávnosťou si mesto pripomína 695. výročie prvej písomnej zmienky o ňom.

Dnešný program pamätných dní odštartovali v centre mesta ukážky dobovej hudby starých majstrov v podaní žiakov košického konzervatória. Návštevníkov Humenného následne preniesli do obdobia stredoveku remeselnícke trhy, poľný vojenský tábor, ako aj historický sprievod mestom za účasti panovníkov, zbrojnošov, rytierov a ich služobníctva.

Popoludní sa návštevníci podujatia presunuli do parku pri miestnom kaštieli, kde sa uskutočnil verejný súd nad peňazokazcami. "O blízkom hrade nad obcou Jasenov je známe, že sa tam kedysi falšovali peniaze. V programe sme poukázali na to, že zlo bolo trestané aj v minulosti," povedala pre TASR humenská primátorka Jana Vaľová. Ďalšia časť programu v areáli parku pri kaštieli bola podľa jej slov oslavou ľudskej práce a spomienkou na ľudové tradície našich predkov. Išlo konkrétne o dožinkovú slávnosť v podaní členov folklórneho súboru Chemlon.

Vaľová zdôraznila, že Humenné môže byť hrdé na svoje osobnosti, ako aj bohatú históriu. "Každé mesto kedysi tvorili ľudia, a myslím si, že Humenné malo vždy šťastie na šikovných a múdrych ľudí. V minulosti sa tu konali trhy, bolo to mesto umenia a remesiel."

Pamätné dni mesta, ktoré odštartovali v Humennom sprievodnými podujatiami vo štvrtok 6. septembra, budú pokračovať aj v nedeľu výstavou veteránov, koncertom Základnej umeleckej školy Múza, karnevalovým sprievodom princov a princezien mestom, ako i vystúpením folklórnych súborov v areáli mestského amfiteátra.

Humenská samospráva uviedla v týchto dňoch do života pri príležitosti osláv významného výročia mesta pamätnú striebornú mincu, ako aj novú fotografickú publikáciu o jeho súčasnej podobe.
 

Vyberte región